Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Tort piętrowy w stylu angielskim

29 marca 2020 09:00 - 18:00

 Warsztaty cukiernicze: Tort piętrowy w stylu angielskim

 

Lubisz piec? Tworzysz torty? A może dopiero chcesz zacząć tworzyć słodkie torty?

Nic prostszego, nawet jeśli nigdy nie wykonywałeś toru pokażemy Ci od czego zacząć krok po kroku.

Warsztaty skierowane są dla wszystkich bez względu na posiadane doświadczenie w pieczeniu J

Kameralna Grupa  pozwoli nam swobodnie tworzyć piękne torty 🙂

Dużo wiedzy praktycznej jak i merytorycznej <3

 

Wykonamy 2 piętrowy tort na prawdziwych biszkoptach nie na atrapach 

Podczas warsztatów będziemy wykonywać i omawiać:

  • Idealny tort pod masę cukrową
  • Tynkowanie tortu
  • Obkładanie tortu
  • Podstaw modelowania masy cukrowej
  • podstawowe informacje o stylu angielskim i jego odmianach (torty klasyczne, nowoczesne i rzeźbione – tzw. 3D);
  • obkładanie lukrem plastycznym ćwiczenia
  • nadawanie faktur powierzchni lukru plastycznego;
  • “budowanie” tortów piętrowych i o podwójnej wysokości;
  • barwienie lukru plastycznego;
  • Komponowania dekoracji na torcie,
  • Korzystania z jadalnych barwników,
  • Praca z masą plastyczną

Podczas zajęć powstaje w pełni udekorowany tort od początku do końca, który każdy z uczestników może zabrać ze sobą.

Dodatkowo przedstawimy tematy:

  • Idealny biszkopt
  • Kremy do tortów (przepisy, proporcje)
  • Tynk do tortu maślany
  • Jak wykonać idealną krawędź na torcie
  • Narzędzia- omówienie niezbędnych narzędzi do pracy z masą cukrową.
  • prawidłowe obłożenie tort lukrem plastycznym, niezależnie od jego kształtu (praca na makietach)
  • stosowanie różnych rodzajów lukru plastycznego
  • składanie, budowanie tortu piętrowego zabezpieczanie w transporcie i wygodny przy krojeniu
  • wykonanie efektowne dekoracje (wstążki, kokardki, falbanki, tabliczki…)
  • nadawanie powierzchni lukru plastycznego ciekawą fakturę i kiedy lukier z fakturą stosować
  • lukier królewski odpowiedni do dekoracji tortów w stylu angielskim
  • rodzaje barwników spożywczych (do barwienia lukru plastycznego, lukru królewskiego i malowania po powierzchni)
  • jak używać rękawów i okrągłych końcówek dekoratorskich
  • jak prawidłowo przygotować podkładkę pod tort

 

W dniu poprzedzającym szkolenie odbędzie się szkolenie z KWIATÓW CUKROWYCH jeśli chcesz wziąć udział w 2 dniowym szkoleniu skontaktuj się z nami w celu otrzymania rabatu. 

 

Podczas warsztatów zapewniamy wszystkie niezbędne przybory, skrypty wraz z przepisami każdy uczestnik zabiera swoje dzieła do domu.

Ilość miejsc ograniczona

Czas Trwania 9.00-18.30

Koszt: 750 zł cena promocyjna 

Zapisy:

akademia@wypiekana.pl,

tel. 608-419-930

 

Kup Bilet



 

Uczestnictwo w warsztatach jest równoznaczne z akceptacją regulaminu:

Regulamin Akademia WypiekAna

 

Lokalizacja

WypiekAna

Jesionowa 13/2 Gdańsk

 

 


Warsztaty Prowadzi:      
Olga Rybaltouskaya

Olga  z zawodu cukiernik i technolog żywności  z 20 letnim doświadczeniem w swoim fachu. Specjalizuje się w kwiatach cukrowych, tortach w masie cukrowej jak i kwiatach cukrowych jak również torach 3D, candy bar i tworzeniu nowych smaków i receptur.

Ukończyła wiele kursów i szkoleń między innymi:

International School of Sugarcrafts, Culinary Art Center Irlandia, Akademia Sztuki Gastronomicznej w Moskwie, gdzie zdobywała swoje umiejętności z tworzenia tortów weselnych jak i tych 3D,  techniki tworzenia kwiatów cukrowych i szerzej rozumianej cukrowej florystyce.

Dodatkowo Olga brała udział w wielu konkurach cukierniczych:

  1. 2013 Wystawa Hereca and Retail, Mińsk:
  • Dyplom “Nowatorstwo we wzornictwie tortów weselnych”
  • Dyplom „Za profesjonalną prezentację sztuki cukierniczej”
  1. 2013 Międzynarodowe mistrzostwa Sztuki cukierniczej, Białoruś:
  • 1 miejsce za kwiaty w stylu angielskim
  • 2 miejsce za tort w kompozycji „ Barwy Jesieni”
  1. 2013 International Krelin Culinary Cup Moskwa-

Brązowy medal za kwiaty w technice angielskiej, Glass: D6-Floral Sugarcraft

Brązowy medal za tort weselny, Glass: D9 Wedding Cake

  1. 2014 Międzynarodowa wystawa, konkurs “Triumf stylu I gustu”, Mińsk
  • Dyplom za najlepszą pracę: Tort weselny ponad 200 kg ( praca sukni weselnej 186 cm)
  1. 2014 12-ste Międzynarodowe mistrzostwa „ Trade show for gastronomy”, Luksemburg
  2. 2015 9-te Międzynarodowe mistrzostwa cukierników- profesjonalnych Europy Południowej, Grecja
  • Złoty medal
  1. Mistrzostwa Europy w dekoracji Tortów Sweet Expo 2019
  • Brązowy medal za kwiatową kompozycję
  • Brązowy medal za weselny tort

 

Prace Olgi:

 

 

 

 

Organizator

WypiekAna
Telefon:
608419930
Email:
akademia@wypiekana.pl
View Organizator Website

Miejsce

WypiekAna
Podwale Staromiejskie 62/68a
Gdańsk, pomorskie 80-845 Poland
+ Google Map
Telefon:
608419930
View Miejsce Website

Dodaj komentarz