Szybki przepis na najlepszy Fit sernik bez cukru.
Makowiec na kruchym spodzie
Prosty przepis na szybki makowiec. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć pyszne i zdrowe słodkości.
Mogą być w wersji klasycznej lub w wersji FIT.
Wielkość: 12 porcji
Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Całkowity czas: 65 minut
Składniki :
Spód:
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 40 g słodzik ( może być cukier, erytrol, ksylitol, cukier brązowy)
- 80 g schłodzonego masła
Masa makowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 200 g zmielonego maku
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g słodzika ( użyłam erytrol)
- 1 jajko
- Pół obranej pomarańczy
- 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
- garść migdałów
Dodatkowo:
- Blaszka keksówka
- Papier do pieczenia
- Blender
Przygotowanie:
- Masło wyjąć z lodówki, pokroić w małe kawałki, dodać jajko, mąkę, słodzik. Ugnieść na jednolitą masę.
- Keksówkę wyłożyć papierem.
- Spód wyłożyć na równo w blaszce, ponakłuwać widelcem, wstawić do schłodzenia do lodówki.
- Nastawić piekarnik na 180 stopni.
- Zblendować migdały w blenderze lub posiekać nożem. To samo trzeba zrobić z pomarańczą- obraną pomarańczę zblendować.
- Wszystkie składniki na masę makową połączyć i wymieszać do połączenia się skłądników.
- Masę makową wylać na schłodzony spód.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut.
- Odstawić do wystygnięcia, można oblać dodatkowo czekoladą.
Przepis przygotowała Ania Samsel:
Właścicielka WypiekAna, pasjonatka pieczenia, nauczycielka w Akademii WypiekAna
Inne przepisy znajdziesz tutaj: Przepisy
Ciasta w wersjach FiT tworzymy na warsztatach cukierniczy Akademia WypiekAna: Fit Ciasta od A do Z
Kalendarz warsztatów znajdziesz tutaj.