Szybki przepis na najlepszy Fit sernik bez cukru.
Fit sernik na spodzie pierniczkowym z brownie batatów
Prosty przepis na sernik. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć pyszne i zdrowe słodkości.
Mogą być w wersji klasycznej lub w wersji FIT.
Wielkość: 12 porcji
Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 80 minut
Całkowity czas: 100 minut
Składniki :
Spód:
- 250-300 g batatów ( 1 szt. większe)
- 1 jajko
- 100 g banan (1 szt)
- Suszone morele garść (można pominąć)
- 40 g Mąka – bez znaczenia jaka, użyłam tu mąki z ciecierzycy. Daje lekki orzechowy posmak
- 50 g słodzika (użyłam erytrolu)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1-2 łyżeczki Kakao opcjonalnie jeśli chcesz mieć ciemny spód
Masa sernikowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g słodzika ( użyłam erytrol)
- 1 jajko
Dodatkowo:
- Blaszka keksówka
Przygotowanie:
- Obrać i ugotować batata (około 15 minut od momentu zagotowania wody).
- Ugotowane bataty połączyć z resztą składników oprócz moreli i zblendować.
- Morele pokroić na małe kawałki i dodać do naszej masy z batatami i wymieszać (można pominąć morele lub użyć np. suszone śliwki.)
- Blaszkę wyłożyć papierem lub użyć silikonowej formy.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Naszą masę przelać do formy i piec 35 minut, najlepiej termoobieg.
- Odstawić do wystygnięcia
- Wszystkie składniki na masę sernikową zmiksować na jednolitą masę.
- Przygotowaną masę wylewamy na wystygnięty spód i wstawiamy do piekarnika na 50 minut 180 stopni.
____
Smacznego J
Inne przepisy znajdziesz tutaj: Przepisy
Ciasta w wersjach FiT tworzymy na warsztatach cukierniczy Akademia WypiekAna: Fit Ciasta od A do Z
Kalendarz warsztatów znajdziesz tutaj.