Fit sernik z owocami
Wydawać się może, że wykonanie sernika jest trudne, a tym bardziej Fit serniczka, jednak obalimy ten mit.
Skład jest prosty to i wykonanie nie może być skomplikowane 🙂
Składniki
- 1 kg twarogu najlepiej sernikowego
- 60 g odżywki białkowej/ izolat białka serwatkowego- można pominąć
- 100 g erytrolu/ksylitolu lub innego słodzika
- 3 łyżki żelatyny/ agaru*
- 6 łyżki wody
- 200-300 g Owoce sezonowe tutaj jeżyny maliny
- Blaszka najlepiej okrągła- 22 cm
Porcje: osób
Sposób przygotowania
- Żelatynę wsypujemy do pierwszego małego pojemnika lub szklanki- zalewamy zimną wodą ( 4 łyżki wody) odstawiamy na 10 minut.
- Twaróg przekładamy do drugiego pojemnika / miski dodajemy 100 g słodzika, odżywkę białkową (smak dowolny) blendujemy na gładką masę lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Po upływie 10 minut napęczniałą żelatynę zagotowujemy- przekładamy do rondelka, ustawiamy na kąpiel wodną lub wstawiamy na 15 sekund do mikrofali. Podgrzewamy ją tylko do momentu rozpuszczenia! ( są dostępne również, żelatyny które zalewa się wrzątkiem- przeczytaj koniecznie na opakowaniu sposób przyrządzenia)
- Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy sernikowej i mieszamy. Masa powinna być płynna bez gródek najlepiej zmiksować blenderem. WAŻNE: nie wlewaj samej żelatyny/agaru do masy sernikowej- mogą powstać gródki.
- Mieszankę sernika z żelatyną/agarem dodajemy do całej masy sernikowej bardzo powoli i blendujemy na gładką masę.
- Masę przekładamy do blaszki
- Do powstałej masy sernikowej dodajemy kawałki owoców sezonowych, możemy je delikatnie wcisnąć w masę- tak ,żeby były w środku masy jak i na górze
- Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 3h a najlepiej całą noc 🙂
Pozostałe informacje
[recipe]
*Agar- substancja żelująca pochodzenia roślinnego, dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Agar należy w pierwszej kolejności zagotować( doprowadzić do zagotowania- to jest najważniejsze i tym się różni od żelatyny) 3 łyżki agaru na 6 łyżki wody.
Udostępnij ten przepis